Fragtopgaver.dk’s Benjamin Egeskjold nomineret til årets iværksætter

Droppede karrierejob for at følge sin drøm, men så kom alle problemerne. I dag er en stolt Benjamin Egeskjold nomineret til årets iværksætter 2016

Benjamin Egeskjold nomineret til EY entrepreneur of the year 2016

Kræftsygdom, luskede konkurrenter, svigtende investorinteresse og økonomisk smalhals – historien ligner en dramaserie på Netflix og ikke de sidste 4 år af Benjamin Egeskjolds liv. Han lod sig dog ikke slå ud, og alle med en iværksætter eller god idé i maven, kan lære af hans historie.

Det har været et langt hårdt eventyr, men med nomineringen til den prestigefyldte Ernst & Young pris: Entrepreneur of the year 2016, i kategorien ’Startup’, begynder der at tegne sig en lykkelig slutning.

Trygt karrierejob var ikke nok

For 4 år siden var Benjamin kørselsleder hos transportgiganten Bring, der er en virksomhed hvor man kan nå rigtig langt, hvis man selv vil. Han havde været ansat i 7 år og der lå flere gode stillinger i kortene. Indtil en skæbnesvanger dag, hvor han fik en ide – en rigtig god ide – som skulle vende helt op og ned på hans liv. Han opdagede, at der kørte alt for mange tomme varebiler rundt på vejene. Samtidig var der et uopdyrket marked for transport til private. Benjamin gik til ledelsen i Bring, men hans ide og deres forretningskoncept, kunne ikke komme til at passe sammen – og så var der kun et at gøre: Sige op og komme i gang selv!

Sådan er ideen!

Fragtopgaver.dk blev derfor stiftet i efteråret 2012 med det formål, at udnytte de eksisterende fragt-ressourcer langt mere intelligent, ved at systematisere fragtmændenes overskudskapacitet og tilbyde den ledige plads, billigt, til kunder som ønskede at få noget fragtet ”samme vej”. Et koncept der passer perfekt ind i hele genbrugsmarkedet.

 

”Vores opgave har været at opdyrke et ikkeeksisterende marked og tilvænne forbrugerne, at det nu godt kan betale sig, at kigge efter en brugt sofa i Århus selvom man bor på Amager, og det har været betydeligt vanskeligere end forventet” – Siger Benjamin Egeskjold

 

Konceptet er simpelt nok: Fragtbil kører fra A til B og afleverer (professionelt) gods. Derefter kører den som regel tom hjem. Medmindre den har fundet en opgave, via Fragtopgaver.dk, så den kan tage gods med tilbage. Når der er mange kunder, og mange vognmænd, bliver det nemt at få udbud og efterspørgsel til at gå op.

 

Fordelene er til at få øje på for alle:

 

✓ Forbrugerne får markant billigere fragt (typisk 75% rabat)
✓ Vognmændene tjener en god ekstraskilling og får bedre kapacitetsudnyttelse
✓ Miljøet bliver også tilgodeset, når kapaciteten udnyttes bedre.

Men så kom problemerne

At det er en god ide kan alle se. Men selve udførslen er straks mere vanskelig og der er flere udfordringer. En af de største har været at vænne forbrugerne til, at denne mulighed findes. Normalt sættes en radius på op til 30km, når der søges på et online brugtmarked, men Fragtopgaver.dk gør, at forbrugeren nu kan søge overalt uden at frygte, at besparelsen ved at handle brugt, blive ædt op af dyre fragtomkostninger. Men det kræver at brugerne er bevidste om, at Fragtopgaver.dk findes – og de skal vel at mærke være bevidste om det, præcis når de skal bruge det.

 

At få vognmændenes udbud og forbrugernes efterspørgsel til at matche samtidigt er heller ikke let. Der har været 5-6 konkurrenter med samme ide, men de har typisk ikke kunne få samspillet mellem vognmænd og kunder til at fungere.

Fire børn og ingen penge

En knaldgod ide og initiativrige Benjamin med ledererfaring og betydelige IT-evner – ”Investorer strømmer helt sikkert til” tænkte Benjamin tilbage i 2012. Men det gjorde de slet ikke. Og undervejs måtte Benjamin erkende, at den her fragttur ikke ville blive på 1. klasse, for så ville selskabet gå konkurs. Benjamin, der er far til fire(!), satte derfor forbruget markant ned og beviste dermed, at man som voksen mand kan leve med en løn på 9.000 kroner om måneden – Så vil man det altså!

 

Fragtopgaver.dk er derfor blevet et såkaldt ’lean startup’, der skal tjene sig selv hjem uden lån.

Ufine forretningsmetoder og hårde lærepenge

Fragtopgaver.dk har mange gange forsøgt at lave fornuftige samarbejdsaftaler med vigtige aktører. Det har indtil videre vist sig svært, især da transportsektoren er præget af hård regulering, og en ’vi gør som vi plejer’ mentalitet.

 

I 2014 blev Benjamin kontaktet af den administrerende direktør fra 3×34. De var interesseret i, at drøfte muligheden for at lave en massiv investering i Fragtopgaver.dk, en ting som lød rigtig godt i den nyklækkede iværksætters øre. Igennem en måneds tid afholdt Benjamin adskillige møder med direktionen fra 3×34, og fortalte godmodigt alt om, hvordan hele forretningskonceptet var udtænkt, hvordan virksomhedens fremtidige strategier skulle eksekveres og hvordan projektets IT roadmap så ud – alt sammen informationer der var særdeles relevante for en investor.

 

Efter noget tid fik Benjamin et opkald, der fik hans hjerte til at springe et slag over. Det var den administrerende direktør for 3×34, der ville oplyse Benjamin om, at han og bestyrelsen havde besluttet ikke at gå videre med nogen form for samarbejde, men at de i stedet ville starte et identisk koncept og gå i konkurrence mod Fragtopgaver.dk. Få dage efter kunne Benjamin læse pressemeddelelsen om Fragtbørs.dk og samme dag, hørte han de første reklamespots i radioen.

 

”Først følte jeg mig forrådt og svigtet, men samtidigt lærte jeg også, at det var vilkårene for at drive forretning og så følte jeg mig egentligt bare dum og naiv.” – Fortæller Benjamin Egeskjold

 

Da han havde sundet sig over hele balladen, mødte Benjamin ind på kontoret og besluttede sig for, at lave et produkt der var endnu bedre og endnu stærkere, selvom det var med alle odds imod sig – den nyannoncerede konkurrent havde et kapitalstærkt bagland og kunne f.eks. starte ud med at markedsføre sig via massemedier – og det var noget, der lå et godt stykke ude i fremtiden for Fragtopgaver.dk.

 

Hårde lærepenge og måden man bliver mindre godtroende på rigtig hurtigt… Men det er ikke nemt at lave et fragt system, der virker, og i løbet af et halvt år, måtte 3×34 opgive ideen.

Så længe man har sit gode helbred… Åh nej, kræft!

Ingen penge, for få kunder og rigtig meget at slås med på alle fronter. Så tror man ikke det kan blive værre, men det kan det, og det blev det. I 2014 ringede lægen med den meget triste nyhed: Benjamin du har modermærkekræft!

 

Ouch. Så får man ellers lyst til at slå op i banen, for livet er trods alt vigtigere end fornuftig udnyttelse af biler på landevejen. Men Benjamin gav selvfølgelig ikke op. Han fightede hårdt videre – både med virksomheden og sygdommen. Han er raskmeldt i dag, Fragtopgaver.dk’s fremtid har aldrig set bedre ud og Benjamin er selvsagt lykkelig over, at han ikke tog det oplagte valg.

Globalt potentiale

Virksomheden vokser, antallet af folk, der kender Fragtopgaver.dk er stigende, og antal udbudte opgaver er i konstant vækst. Forretningsmodellen har vist sig holdbar, og fremtiden tegner lovende. Der må være nogen i verden, der gør det samme? – Tænker den nysgerrige læser sikkert. Det korte svar er ja og nej. Ingen har formået at udvikle et koncept, der på samme måde fungerer og kommer alle til gode som Fragtopgaver.dk. Hemmeligheden er Benjamins indgående kendskab til vognmandsbranchen, der er en forudsætning for at kunne lave et koncept, som holder og der kigges i øjeblikket sultent på nabolandene.

Investorerne der lavede en Houdini

Modsat andre prissammenlignings virksomheder, som f.eks. Autobutler.dk, der har formået at rejse imponerende kapitalindskud, har Fragtopgaver.dk ikke haft samme pondus og de store investorer har endnu ikke meldt deres ankomst. Den opsigtsvækkende historik og de mange bump på vejen, har formentligt heller ikke bidraget positivt til investorernes interesse – men det er heller ikke sikkert, at det bliver nødvendigt, for virksomheden er på rette vej. Dette er endnu et resultat af en presset virksomhed, der har været tvunget til at opfinde nye metoder og gennemgå en konstant forretningsudvikling. Sådan har Fragtopgaver.dk været i stand til at levere et produkt, som både vognmænd og kunder bliver ved med at benytte, til at få ekstra gods og gode fragttilbud.

 

”Det hjælper ikke noget at gøre det dyrt for vognmanden at bruge vores tjeneste. Vi ønsker jo at formidle billig transport, og hvis vognmanden skal betale et højt gebyr, til os, vil det jo gå ud over slutprisen til fragtkunden, i sidste ende” – fortæller Benjamin.

Nomineret, ja tak!

At udvise sådan en stædighed, vedholdenhed og insisteren på succes, har formentligt også været en stor del af juryens beslutning, for at netop Fragtopgaver.dk fortjener en nominering til Entrepreneur of the year 2016.

 

“Vi har været ramt af urimeligt meget uheld, så at stå her i dag med en nominering til Entrepreneur of the year, som er erhvervslivets svar på en Oscar, er en anerkendelse og hæder uden lige. De sidste 4 år har jeg og mit team, bestående af fantastiske ildsjæle, knoklet benhårdt på dette projekt – og denne nominering honorer i den grad vores indsats, og jeg kunne ikke være mere stolt.” – afslutter Benjamin Egeskjold, stifter og direktør for Fragtopgaver.dk

Benjamin Egeskjold - Stifter og direktør for Fragtopgaver.dk